יום חמישי, 12 בינואר 2017

"סופגניות" אפויות עם ריבה ללא גלוטן

פתאום נזכרתי בשמרים שהייתי מכינה פעם.
חלק יקראו לו  "לחם קופים "  ויש עוד שמות.. ואפילו העלתי פעם מתכון..
אבל ההוא היה עם קינמון, וזה ממולא עם ריבה. 
לפני הרבה שנים הייתי מכינה כאלו- ממלאים עיגולים בריבה, סוגרים לכדורים, טובלים בחמאה מומסת, מסדרים בתבנית עגולה עמוקה , מתפיחים שוב, ואופים.
מתקבלת עוגה שניתן לתלוש ממנה כדורים ממולאים חמודים.

אז הכנתי בקטן, רק לי, ללא גלוטן . כי בני הבית לא מבינים שריבה, ועוד תוצרת בית , זה דבר ט ע י ם!
סופגניות קטנות אפויות.

המתכון לשמרים,  הרגיל שאני לא זזה ממנו :

שמרים ללא גלוטן


2 כוסות קמח ללא גלוטן ( אני אוהבת " כרגיל " הרב תכליתי )
רבע כוס סוכר
ביצה אחת
חלמון אחד
100 גר חמאה מאד רכה
חצי כוס חלב
קורט מלח
25 גר שמרים טריים ( שמרית- חצי שקית, או חצי קוביה מפוררת )
אפשר להוסיף טיפה גרידת לימון

לערבב הכל יחד לבצק חלק, להתפיח במקרר שעה ( או יותר )
ושוב- בצק שמרים ללא גלטן לא ממש " תופח" אלא " מתאורר.. נהיה יותר קליל עם קצת בועות בתוכו. וזה בסדר.

ללוש טיפה עם מעט קמח ( נ"ג ) 
לחלק ל 2..
לרדד כל כדור לעלה בעובי חצי סמ בערך. לקרוץ עיגולים בקוטר 5-6 סמ.
למלא כל אחד בקצת ריבה ( אני מלאתי בכמה סוגים שיש לי במקרר, שיהיה מגוון )
לסגור לכדור* ולטבול את הצד ה"חלק" בקצת חמאה. להניח עם החלק העליון ( ה"תחתון זה ההוא שסגרנו ונראה כמו קשר של בלון ) כלפי מעלה בתבנית מרודפת בנייר אפיה. לכמות הזו מספיק תבנית אינגליש או תבנית עגולה קוטר 20
לחמם תנור ל 180
לאפות עד שמתחיל להזהיב למעלה. כשמתחיל להזהיב לערבב רבע כוס חלב עם כפית סוכר וניל^ ולטפטף למעלה. להחזיר לתנור לעוד כ 5 דקות

מכיוון שאני הקפאתי את רוב העוגה, חתכתי לפרוסות.


* לא להתעסק יותר מדי עם הבצק... וגם לא משנה שזה לא כדור מושלם, פשוט לאסוף את הבצק סביב למלית ריבה, ולצבוט את הקצוות יחד שיתקבל מעין כדור. כמו בלון עם קשירה..
^ אני מכינה לבד סוכר וניל- שמים סוכר בצנצנת, מכניסים מקל וניל שהשתמשנו בגרגירים. כל פיעם שיש מקל וניל כזה, אני מוסיפה, ואם יש צורך מוסיפה סוכר. ותמיד יש סוכר וניל.

הערה אחרונה- לאילו שלא מבינים שריבה זה דבר טוב אפשר למלא גם בנוטלה.
חדי עין יבחינו בכדור אחד שמלאתי בנוטלה :)























יום שבת, 7 בינואר 2017

קעריות שוקולד ( מריר ולבן )

איל מאד אוהב שוקולד לבן, ומן הסתם קינוחים עם שוקולד לבן
החלטתי לשבת ראשונה שיצא מהצבא* להכין קינוח עם שוקולד לבן
הכנתי את הקעריות האילו- pots de cream מתוך הבלוג "פיצפוצים"
איל לא הכי אהב, בעיקר בגלל המרקם שהזכיר לו קרם ברולה, שהזכיר לי שהוא לא מת על " הרועדים" ( קרם ברולה, פנה קוטה וכ"ו )
למי שאוהב מרקם פודינג, ואוהב שוקולד לבן ומתוק- שיכין גם את הלבן למי צריך פחות מתוק ויותר מרירות- שילך רק על החום.
המתכון זהה לשני השוקולדים. 

* שכבר היתה לפני 3 חודשים.... אני בפיגור :)

קעריות שוקולד

90 מל ( 6 כפות ) שמנת מתוקה
50 גר שוקולד ( מריר מעל 56% או לבן איכותי )
90 מל חלב ( 6 כפות )
כף סוכר
קורט מלח
2 חלמונים

לחמם תנור ל 150, להרתיח מים לתבנית
להמס שוקולד עם שתי כפות שמנת מתוקה ( מיקרו- חצי דקה, לערבב, אם צריך, לעוד חצי דקה וכ"ו )
בסיר קטן לחמם יחד 4 כפות שמנת מתוקה, חלב, סוכר ומלח, עד שהסוכר נמס. להסיר מהאש לקרר קצת
בקערה גדולה לטרוף חלמונים, להוסיף בהדרגה את התוכן של הסיר תוך כדי המשך טריפה ( לא בבת אחת שהחלב החם לא " יבשל" את הביצים.)
להוסיף שוקולד, לערבב
לסנן הכל במסננת. לשפוך לקעריות חסינות חום, והניח בתבנית עם שוליים.
לשפוך את המים הרותחים לתבנית ( כשהיא כבר בתנור , בזהירות ) עד חצי גובה הקעריות.
לאפות כ 25 דקות ( ע"פ המתכון יש לכסות בנייר אלומיניום שהחלק העליון לא יתייבש. אני מעדיפה שכן יהיה קצת יבש יותר למעלה, לכן לא מכסה ) 
לאילו עם השוקולד הלבן היה צריך להוסיף עוד 5-8 דקות אפיה.
הקרם יוצא והוא עדיין קצת רוטט. הוא מתייצב בקירור
לקרר, לכסות בניילון נצמד ולשמור במקרר.

וטיפ- אם מכינים משני הצבעים, להכין קודם את הלבן, ואפילו לא צריך לרחוץ כילים בין לבין, פשוט חוזרים על כל התהליך .














יום שישי, 6 בינואר 2017

עבודות יד ( שטיח ופוף )

חלק מעבודות היד שהכנתי בזמן האחרון
פוף עצום לנעה, שבסוף נשאר בבית לאור העובדה שיתפוס לה את כל החדר במעונות :)
ושטיח- שמקשט ומחמם לה את החדר.









יום שלישי, 3 בינואר 2017

עוגיות גבינה מלוחות עם שיבולת שועל

המפעל לעוגיות חוזר לעבוד כאן בהילוך גבוה.
כשאיה ונעה היו בצבא ושלחתי קופסת עוגיות שבועית, איכשהוא זה הספיק לשבוע, ( כיבוד שכלל בנים ) ולמה אני אומרת את זה, כי עכשיו שאני שולחת לאיל, ומסתבר שהכיבוד נשאר בגבולות חלוקה של החדר בלבד, קופסה אחת , זה לא מספיק.
לבחור אין בעיה לסחוב, ולי אין בעיה להכין.. רק שלא יבואו אלי בתלונות אם המכנסיים לא יסגרו עליהם בסוף הקורס :)

וכן, גם עוגיות מלוחות הולך...

העוגיות לא שומרות על הפריכות הרבה זמן, אז או שאוכלים ממש מהר, או שמקפיאים. אחרי הקפאה אפשר לחמם טיפונת בתנור להחזרת הפריכות, 
חשוב לצין שזה שלא שומרות על הפריכות לא גורם לאף אחד לא לאכול אותן :)


עוגיות גבינה מלוחות עם שיבולת שועל

2 גלילים- כ  40-50 עוגיות

גליל פרומעז
רבע כוס פרמזן
75 גר חמאה
חצי כוס ( 75 גר ) קמח
חצי כוס ( 45 גר ) שיבולת שועל ( אני מעדיפה את העבה )
חצי כפית מלח

שומשום לציפוי

לערבב את כל החומרים מלבד השומשום במעבד מזון עד שמתקבל גוש 
להוציא ממעבד המזון ולחלק לשני גושים, לגלגל כל אחד לגליל על גבי ניילון נצמד, לפזר שומשום ולהדק לגליל בעזרת הניילון.
להקפיא לפחות שעה ( אפשר לשמור בהקפאה כחודש )
להוציא מהמקפיא ולתת לגליל להתרכך טיפה
לחמם תנור ל 170. להכין תבניות עם נייר אפיה
לפרוס פרוסות בעובי ס"מ
להניח על התבניות.
לאפות 12-15 דקות עד שהעוגיות מזהיבות קצת ( אם מתכננים להקפיא חלק, לא להזהיב יותר מדי )








יום ראשון, 25 בדצמבר 2016

סופגניות נטולות גלוטן זריזות ושוות

לא זוכרת כמה שנים לא אכלתי סופגניות.
אני אוהבת מאד, סופגניות, דונאטס ( לא חושבת שיש בכלל איזה מאפה שאני לא אוהבת ) 
לא משנה.... לא אכלתי הרבה שנים, בגלל הגלוטן, ולא טורחת להכין לעצמי , בגלל הקלוריות.
אתמול, לכבוד נר 1 של חנוכה, הכנתי לביבות תפ"א, ואם כבר הבית מסריח מטיגון, אז עוד קצת טיגון לא יזיק ( רק לישבן ולירכיים )

מתכון מימי הסבתות לסופגניות " אשל" המפורסמות. שגם אם אין "אשל" אפשר להכין עם יוגורט, או לבן, או שמנת חמוצה ( בטוחה שגם עם גבינה לבנה יעבוד )

הסצנה הבאה היא אחת שאני לא מתעייפת ממנה אף פעם  :)

מגישה סופגניות לשולחן.
כולם לוקחים, מתחילים לאכול, גם אני.
בהתחלה אף אחד לא שם לב.. אחרי כמה שניות משהו ( הפעם בעל הבית ) מסתכל בפליאה ושואל: את אוכלת סופגניה ?
אני : כן 
הבעל: מה, זה בלי גלוטן ?
אני : לא, החלטתי לוותר לעצמי להפעם... נראה לך ? בטח שזה בלי גלוטן

הינהונים עם פה מלא סופגניות לוהטות מסביב השולחן ... וואי, זה טעים....
קאט :)

סופגניות נ"ג

175 גר קמח  ( שמתי " כרגיל " ) 
כפית וחצי אבקת אפיה
2 כפות סוכר
מיכל ( 200 מל ) שמנת חמוצה או אשל, או יוגורט וכ"ו
כפית וניל איכותי
ביצה גדולה
קורט מלח

לערבב הכל יחד , לשמור במקרר חצי שעה ( לא חובה )
לחמם בסיר לא גדול שמן בגובה 5-6 ס"מ ( אני מעדיפה בסיר לא גדול ויותר נגלות , מאשר סתם לבזבז שמן )
להוריד עם כף ( עדיף כף גלידה כי אז הן יוצאות חמודות ועגולות ) מהבלילה אל השמן הרותח.
להפוך אותן כל הזמן עם מזלג
כששחומות להוציא עם כף מחוררת לצלחת עם נייר אפיה
לגלגל באבקת סוכר, או סוכר, או סוכר עם קצת קינמון, אפשר לחצות ל 2 ולהוסיף ריבה או נוטלה...
בקיצור- להשתולל איך שבא. הכי טעים כמובן טרי וחם , כשהחוץ פריך וקראנצ'י והפנים רך וחם.
בסביבות 20-22 סופגניות בגודל כדור פינג פונג ( כף גלידה קטנה )

מעט תמונות. בלילה, עם טלפון, טרי טרי לפני אבקת סוכר ושאר תוספות... 

                  חג שמח !







יום שבת, 24 בדצמבר 2016

עוגיות ספירלה שוקולד

אני באיחור, אני באיחור.....
כמו הארנב באליסה בארץ הפלאות  :)
יושבים לי פוסטים ומחכים לשיגור
אם לרגע חשבתי שכבר לא יהיו ילדים בבית ביום יום, פתאום יהיה לי זמן להמון דברים.
אז זהו שלא...
בין קצת יותר שעות עבודה, לבין יותר בישולים לקראת סופ"ש ( כי אני מכינה " מנות קרב" לסטודנטיות לכל השבוע )  ועוד אי-אילו,לא ממש נשאר זמן.

הנה עוד מתכון מהחוברת שנרכשה בניו יורק. ןעכשיו שאני חושבת על זה, היא קצת הוזנחה לאחרונה. 
היתה לי תוכנית לעבור מתכון מתכון, אבל כל מיני בקשות למתכונים ישנים עלו, ולגמרי שכחתי מהתוכנית.
יתוקן בקרוב אני מקוה.

עוגיות ספירלה שוקולד

באזור ה 50 עוגיות בינוניות

1/2 כוס קקאו
1/4 כוס סוכר חום בהיר
1/2 כפית מלח
1/4 כפית אבקת אפיה
2+1/2 כוסות קמח
220 גר חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
2 ביצים גדולות
1/3 כוס שמנת מתוקה
כפית וניל
כ 1/2 צנצנת קטנה של נוטלה
כוס אגוזים קצוצים ( פיסטוקים, פקאנים, אגוזי מלך. )  השתמשתי בפיסטוקים
עוד קצת סוכר ומלח גס לפיזור מעל

לערבב יחד במעבד מזון את הקמח, קקאו, מלח , סוכר ואבקת אפיה.
להוסיף את החמאה ולערבב בפולסים עד שמתקבל מרקם פירורי.
לערבב יחד בקערה נפרדת את הביצים, שמנת מתוקה ווניל.
להוסיף בהדרגה לבצק במעבד מזון עד שמתקבל גוש סביב הסכין.
להוציא ממעבד המזון וללוש עוד כמה פעמים עד שמתקבל כדור חלק ואחיד. לחלק ל 2 דיסקיות ולקרר לפחות שעתיים במקרר.

להוציא את הבצק מהמקרר ל5-10 דקות עד שטיפה מתרכך.
לחמם תנור ל 180, לרפד תבניות בנייר אפיה
לרדד בצק ( אני רידדתי בין שני ניילונים, אפשר בין 2 ניירות אפיה ) לרדד לריבוע של 30 סמ
למרוח נוטלה, לפזר טיפה סוכר, חצי מכמות האגוזים. לגלגל את הצק עם המילוי בזהירות לגליל. להעזר בניילון .
לחתוך פרוסות בעובי ס"מ. להניח על התבנית עם נייר האפיה
לפזר ממש טיפה של מלח גס מעל הפרוסות
לחזור על התהליך עם הדיסקית השניה.
לאפות 15-20 דקות עד שעוגיות יציבות למגע. לקרר.












יום שישי, 16 בדצמבר 2016

עוגת מייפל

אני רוצה להבין מי הם ההורים שמאפשרים לילדים שלהם לנסוע על אופניים או קורקינט חשמליים, ללא קסדה.
ובכלל, איך הם נותנים להם לעלות על הכילים המסוכנים האילו, בלי לודא שהם יודעים משהו על התנהלות בכביש.
הרי בו נודה, אף אחד מאותם הורים לא לימד או טרח לדאוג שהילד ילמד משהו על תאוריה.
אף אחד מאותם הורים לא טרח ללוות את הילד בנסיעה , לודא שהוא יודע משהו על התנהלות וחוקים על הכביש.
"אף אחד " זה אולי מוגזם מצידי להגיד, אבל אם היו בודקים את הסטטיסטיקה אני מניחה שההורים שכן עושים את זה בודדים.
הרוב אני מניחה נתנו ( או אישרו קבלת הכלי ממשהו ) ויאללה- צא לדרך וזהו.
אני גם מניחה שלחלק גדול מההורים זה הקלה בזה שיש ילד אחד פחות שצריך להסיע ולנייד...
ההסעות של הילדים לא ממש נגמרות עד שהם ממש גדולים ויש להם כלי רכב משלהם ( וגם אז זה לא תמיד נגמר וצריך הקפצה פה ושם)
ומי כמוני יודעת עד כמה הסעות זה יכול להיות ניג'וס ( איה: הסעות לחוג התעמלות קרקע  מכיתה א עד ו, 4 פעמים בשבוע, אח"כ שחיה, אח" כדורמים, אח"כ קיר טיפוס, והכל, לא בישוב שלנו . נעה: בלט בישוב אחר, איל: שחיה, מעל 5 שנים של כמעט יום יום , לפעמים אפילו פעמיים ביום, ושנתיים בי"ס בישוב אחר ... שלושתם- הקפצות לתיכון פה ושם בשעה שכבר אין הסעה..בקיצור- ה ר ב ה !! )

על כמה שכלי הרכב האילו מסוכנים דיברו לא מעט. והענין הוא שהם לא רק מסוכנים לרוכב, אלא להולכי הרגל.
והם גם מסוכנים לנהגי המכוניות. כי הם נוסעים בכביש. חלקם נוסעים בכביש כמו מכונית, כמובן שלא תמיד בציות לחוקי התנועה, חותכים ועוברים מסלולים, עולים ויורדים ממדרכות, מקצרים את הדרך על ידי מעבר במעברי חציה.. בקיצור- עושים מה שבא להם. ואני בתור נהגת, לא רק שצריכה להשגיח שלא לדרוס אותם, צריכה גם לנבא מאיפה אחד כזה יגיע ומה הוא מתכוון לעשות.

אז יצא לי בשבוע האחרון לעקוב אחרי 2 כאלו ביום אחד, כמובן שללא קסדה, נוסעים בשטח בנוי במהירות כמוני, על הכביש, עולים על מדרכות כשמתאים להם, יורדים, מסכנים הולכי רגל, ומבלבלים את נהגי המכוניות.
ותוך כדי שאני נוהגת, ושומרת מרחק מהם, אני חושבת על ההורה שאיפשר לילד שלו ככה לנסוע.
לא מבינה !
לא מבינה את ההורים האילו. ( וכן, חלק מחברי הטובים שאני אוהבת, איפשרו לילדים לנסוע על כזה רכב )


יש דברים שכנראה לא אבין ( והאמת, גם לא רוצה להבין ) בעיני הם פשוט לא!



ולמשהו מתוק, אחת השבתות שנעה חזרה הביתה הזמינה- המתכון שילוב של כמה מתכונים מהרשת.


עוגת מייפל

לשתי תבניות אינגליש 23X12 (אילו היותר קצרות ורחבות ) 

לחמם תנור ל 180

170 גר חמאה רכה מאד
כוס סוכר
3 ביצים
250 גר שמנת חמוצה
כפית וניל
קורט מלח
2 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפיה
רבע+ כוס מייפל סירופ ( אפשר את היקר, האמיתי, אפשר גם את הזול.... העיקר שיהיה רטוב )
אופציה- פקאנים ( או קצוצים לערבב בבלילה או חצאים לקישוט למעלה... מה שמתחשק )

להקציף יחד חמאה וסוכר.
להוסיף ביצים אחת אחרי השניה. להוסיף שמנת חמוצה.
להוסיף וניל ומלח
להוסיף קמח ואבקת אפיה, לערבב רק עד שהכל מתאחד, לא יותר מדי.

לשפוך לתבניות עם נייר אפיה
לאפות עד שקיסם יוצא נקי . לחורר מיד עם שיפוד את העוגה, ולשפוך מהמייפל סירופ בעודה חמה.
לקרר